Günlük hayatımızın bir parçası olan kargolar, lojistik dendiğinde akla ilk gelenler oluyor. Fakat lojistik taşımacılığın çok daha kapsamlı halidir. Ticaretin en büyük yapı taşı olan lojistik sayesinde ülkeler ekonomik varlıklarını korur ya da güçlendirir. Bir ülke yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından istediği kadar zengin olsun, üretimde dünya liderliğini yapsın, teknolojisi çok iyi olsun… Bu her konuda lider konumda olan ülke elindekileri satmadan ekonomik olarak kalkınamaz. Bu zenginliklerin ticaret aracılığı ile dünyaya yayılması gerekir ki o ülke varlığını sürdürebilsin. Bununla birlikte, o ülkede yetişen, üretilen, çıkarılan ürünlere ihtiyacı olan diğer ülkeler de bu gereksinimlerini karşılamak zorundalar. Bu yüzden kendilerinde olmayan ürünleri, o ürüne sahip olan ülkeden ticaret sayesinde edinirler. Dolayısıyla ticaretin gerçekleşebilmesi için, satın alınan ürünlerin müşterilere ulaşması gerekir. Bu durumda da lojistik olmadan ticaret var olamaz.
Bu yazımızda lojistikte kullanılan transfer yollarını ve araçlarını inceleyeceğiz.
Uluslararası Taşımacılıkta Karayolu ve Ekipmanları
Yükün iki lokasyon arasında (çıkış noktası ile varış noktası) karayolu kullanılarak transfer edilmesine karayolu taşımacılığı denir. Her taşımacılık yönteminde olduğu gibi burada da yükün şekli, ağırlığı ve özelliklerine göre transfer işlemi için kullanılacak karayolu aracına karar verilir. Karayolu taşımacılığında kullanılan araçlar:
-
Kamyonet: Yasal izinli yük ağırlığı 3500 kiloyu geçemeyen bu motorlu araçlar yük taşımak için üretilir. Yük taşıma sınırı kamyona göre daha az olduğu için genellikle kısa mesafe lokasyonlarında kullanılır.
-
Kamyon: Yasal izinli yük ağırlığı 3500 kilodan fazla olan bu motorlu araçlar da yük taşımak amacıyla üretilirler. Taşınacak yüklere göre çeşitleri vardır. En çok bilinen kamyon türleri; kapalı kasa, damperli kamyon, inşaat kamyonları, çekici kamyonu ve tanker kamyonudur.
-
Treyler: Halk arasında römork adıyla da bilinen treyler, özel bağlantı aparatlarıyla kendini çekecek olan motorlu araca bağlanır. Bu araçlarla her türlü yükü taşımak mümkündür.
-
Konteyner: Yüklerin hasarsız ve güvenli şekilde transfer edilebilmesi için, uluslararası belli standartlara göre üretilen taşıma araçlarıdır. Her türlü taşımacılık yolunda oldukça sık olarak kullanılırlar.
Karayolu taşıma araçlarına ürünlerin yüklenebilmesi için kullanılan ekipmanlar:
-
Transpalet: Akü, motor ya da insan gücüyle çalışan, paletlere konmuş ürünlerin elleçlenmesi işlemlerinde kullanılan iki çatallı yükleme araçlarıdır.
-
Rampalar: Zemin ile yükleme veya indirme yapılan aracın aynı seviyede olmasını sağlarlar.
-
Forklift: Hem motorla hem de insan gücüyle çalışan türleri olan bu araçlar, çatallarıyla
yüklerin aynı mekan içinde bir yerden başka bir yere taşınması işleminde kullanılır. Forkliftler
ile ayrıca ağır olan yükler paletlerin üzerine konulur, kaldırılır veya istiflenebilir.
-
Vinç: Hacmi ve boyutu büyük olan yüklerin taşınması işlemlerinde kullanıldığı gibi yükleme veya boşaltma esnasında da kullanılır.
Uluslararası Taşımacılıkta Havayolu ve Ekipmanları
Lojistikte havayolu taşımacılığı zamandan tasarruf edilmesini sağlamasının yanı sıra hassasiyeti yüksek olan ürünlerin transferi için de tercih edilir. Bununla birlikte bu yöntem ile taşıma, maliyet açısından diğer yöntemlere göre biraz daha fazladır. Bunun iki sebebi bulunur: ilki havayolu maliyetlerinin fazla olması. İkincisi ise uçağa yüklenebilecek yük miktarının fazla olamayışı.
Havayolu taşımacılığında kullanılan ekipmanlar:
-
Üst (ana) ambar ağ yapılı paletler
-
Ağı olmayan paletler için, yükü palete sabitleyebilmek amacıyla kullanılan ağlar
-
Palet ağlar ise hem uçağın içindeki duvarları korumak hem de alandan maksimum faydayı
sağlamak için kullanılır. Diğer adı Igloo olan bu ekipman belli uçak tiplerine göre dizayn edilmiştir.
-
Kapalı Igloo: Fiberglass ya da metalden kapağı olan bu ekipman, ağ kullanılmasına gerek
olmaması için üretilmiştir. Ancak maliyet bakımından palet ağlara kıyasla daha fazladır.
-
Havayolu taşımacılığında alt ambar konteynerı ve üst ambar konteynerı olmak üzere 2 çeşit konteyner kullanılır. Bu iki çeşit konteynerın kendi içinde alt tipleri de mevcuttur.
Uluslararası Taşımacılıkta Denizyolu ve Ekipmanları
Lojistik tarihindeki yeri en eski olan yöntemlerden biridir denizyolu taşımacılığı. Günümüzde genelde ağır yükleri taşımak için tercih edilen bu yöntemin aslında avantaj sayısı oldukça fazladır. Kötü hava koşullarından, diğer taşıma yöntemlerine göre daha az etkilenen denizyolu taşımacılığı aynı zamanda hassas ürünlerin taşınabilmesi için de idealdir. Ayrıca ekonomik olarak diğer taşıma yöntemlerine kıyasla daha az maliyet sağlayabilirken, çevre dostu olmasıyla da gönüllerdeki yeri ayrıdır.
Tüm bu avantajların yanında tek bir dezavantaj bulundurur. O da uzun transit süreleridir. Karayolu ve havayolu taşımacılığına kıyasla yüklerin transfer noktasına varması daha uzun sürer.
Denizyolu taşımacılığında kullanılan ekipmanlar 3 sınıfta değerlendirilir:
-
Taşıma sandıkları: Standart ağırlıkları ve ebatları bulunmayan taşıma sandıkları genelde üretici tarafından ürettiği ürünün, taşınma esnasında korunması için kullanılır. İçindeki ürünü dışarıdan gelebilecek darbelere karşı koruyabilmesi gereken bu ekipmanların en önemli özelliği oldukça sağlam olmaları gerektiğidir.
-
Paletler: Paletler her taşımacılık yönteminde kullanılan, vazgeçilemez taşıma üniteleridir. Sadece taşımada kolaylık sağlamaz, aynı zamanda depolama işlemini de kolaylaştırırlar.
-
Konteynerlar: Taşıma sandıklarıyla kıyaslandığında çok daha büyük ve hacimlidirler. Yüklerin uzun zaman güvenle taşınmasını sağlar. Konteynerların üç tipi bulunur. Bunlar:
1. Kuru yük taşımak için üretilmiş konteynerlar2. Dökme yük konteynerları, genelde taneli ürün taşımak için kullanılırlar. Yük sıvı ise tank şeklinde olanlar tercih edilir.
3. İzole konteynerlar ise ısı kaybını önlemek için üretilmiş konteynerlardır. Bu ekipman ile donmuş ürünler taşınır.
Uluslararası Taşımacılıkta Demiryolu ve Ekipmanları
Lojistik sektörünün çok uzun zamandır kullandığı bir diğer yöntem demiryolu taşımacılığıdır. Demiryolu taşımacılığı ile ağır tonajlı yükler mümkün olan en az maliyetle taşınabilirler. Demiryolu taşımacılığının belki de en büyük avantajı kötü hava koşullarından neredeyse etkilenmemesidir. Bununla birlikte azalan bir yöntem olması dolayısıyla istasyon azlığı sorunu ile karşılaşılmaktadır. Bu da transfer alanını kısıtlamakta ve teslimat süresinin uzamasına sebep olabilmektedir.
Bu taşıma yönteminde de yükleme ve boşaltma yapılabilmesi için yine konteynerlar, paletler ve taşıma sandıkları kullanılır. Demiryolu taşımacılığında bu yükler vagonlara yüklenir. Bir lokomotifin
-
çektiği vagonlar motorsuz parçalardır ve yolcu veya yük taşımak için birbirine eklenir. Taşınacaklar arasında söz konusu yük olduğu zaman vagon sayısı yükün miktarına göre arttırılabilir. Böylece demiryolu taşımacılığı ağır tonajlı ürünleri taşıyabilmesinin yanı sıra miktar anlamında da diğer taşıma yöntemlerine göre daha fazla yük alabilir.
Bu vagonlar sayesinde canlı hayvanlardan kuru gıdaya, dökme yüklerden ev eşyalarına kadar neredeyse her şey taşınabilir. Ayrıca demiryolu taşımacılığı tarihte neredeyse en çok madencilikte kullanılmıştır.
Lojistik, içinde birden fazla dinamiği bulunduran ve hakim olunması gereken alan sayısının oldukça fazla olduğu bir sektördür. Gelişen dünya düzenini takip etmek ve teknolojiyle entegre olarak hareket etmek gerekliliğinin yanı sıra gelenekten beslenen yanını da unutmamak gerekir.
Prusa Logistics omuzlarındaki sorumluluğun farkında olan ve gelenekten beslenerek geleceğe şekil veren lojistik firmalarından biridir. Son teknoloji ile senkronize hareket eden sistemimiz, alanında uzman kadromuz ve tecrübemizle Türkiye’de lojistik sektörünün öncülerinden olmanın gururunu yaşıyoruz. Siz de taşınmasını istediğiniz yüklerinizi profesyonel ekibimize bırakarak zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz.